|
Tweet |
Acil Durumlar Bakanlığı uçakta bulunan 10 kişinin öldüğünü açıkladı. Wagner'e bağlı Telegram kanalı Prigojin'in öldüğünü açıkladı.
Rusya’nın Tver bölgesindeki Kujenkino köyü yakınlarında bir özel jet düştü. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 3’ü mürettebat olmak üzere uçakta bulunan 10 kişinin kaza sonucunda hayatını kaybettiğini duyurdu. Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin’in de hayatını kaybedenler arasında olduğu açıklandı.
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Moskova’dan St. Petersburg’a giden özel uçağın Tver bölgesinde düştüğü belirtildi. Uçakta yer alan 3 kişilik mürettebat dahil 10 kişi öldü.
Rusya'nın devlet haber ajansı TASS, uçağın özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'e ait olduğunu duyurdu. Federal hava taşımacılık kurumu Rosaviatsiya, yolcu listesinde Prigojin'in isminin de bulunduğunu belirtti.
Wagner tarafından yapılan açıklamada ise Prigojin'e ait ikinci bir uçağın Moskova'a indiği aktarıldı. Şirket, Prigojin'in ilk uçakta olmadığını ve uçağın Rus güvenlik güçlerince vurulduğunu iddia etti.
Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında da uçağın savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürüldü.
Daha sonra Wagner bağlantılı "Gri Bölge" isimli Telegram kanalından yapılan açıklamada, Prigojin öldüğü belirtildi.
Açıklamada, "Wagner Grubu lideri, Rusya'nın kahramanın, anavatanın gerçek bir yurtseveri Yevgeni Viktoroviç Prigojin, hainlerin eylemleri sonucu öldü. Ama cehennemde bile en iyi o olacak" denildi.
Reuters ajansının haberine göre, Rusya federal hava taşımacılık kurumu Rosaviatsiya, Prigojin ve Wagner komutanı Dmitriy Utkin'in düşen uçakta olduğunu duyurdu.
Açıklamada, yolcu ve mürettebatın isimlerine yer verildi:
Yolcular: Sergey Propustin, Evgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Chekalov, Dmitriy Utkin, Nikolay Matuseev, Evgeniy Prigojin
Mürettebat: Aleksei Levshin (Pilot), Rustam Karimov (İkinci pilot), Kristina Raspopova (Uçuş görevlisi)
Russia Today, Prigojin'in uçağının düşme anının olaya tanık olan bir kişi tarafından kaydedilen videosunu paylaşıldı. Videoda uçağın dumanlar çıkararak düştüğü görülüyor.
"PRİGOJİN YA ÖLECEK YA DA İKİNCİ BİR DARBE YAPACAK"
Hollanda merkezli Bellingcat gazetecilik grubu Başkanı Christo Grozev, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in 6 ay içinde ya öleceğini ya da Rusya'ya karşı ikinci bir darbe başlatacağını açıklamışdı.
Birleşik Krallık merkezli Financial Times'a röportaj veren gazeteci Grozev, "Putin, Prigojin'e hain dedi. Hainlere ne yaptıklarını herkes biliyor. ancak bunu Putin henüz yapmadı. O (Putin), Prigojin'i ölü görmek istiyor. Altı ay içinde Prigojin ya ölecek ya da ikinci bir darbe olacak" ifadelerini kullandı.
Ayrıca Grozev, Rus oligarklar için Rusya tarafından Ukrayna'ya yönelik başlatılan işgal girişiminin bir anlam ifade etmediğini söyledi.