Bugun...



TBMM de Vekillerin Konuşmasına Sınırlama Geldi.

Meçlisin İlk görevi Milletvekillerin sesini kısmak oldu. TBMM'de '3 dakika' tartışması: İlk görevinizde muhalefetin sesini kısmaya çalışıyorsunuz TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bozdağ, genel kurulda konuşma süresinin 3 dakika olacağını aktardı. Bozdağ'ın söz konusu kararına CHP ve Yeşil Sol Parti'den tepki geldi.

facebook-paylas
Tarih: 21-06-2023 18:12

TBMM de Vekillerin Konuşmasına Sınırlama Geldi.

 

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bozdağ, genel kurulda konuşma süresinin 3 dakika olacağını aktardı.

Bozdağ'ın söz konusu kararına CHP ve Yeşil Sol Parti'den tepki geldi.

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, "Sayın Başkan; öncelikli olarak bu tutumunuzu kabul etmiyorum. Dakika bir, gol bir; muhalefetin sesini ilk görevinizde kısmaya çalışıyorsunuz. Bu çok yanlış bir uygulama. Bugüne kadar 3 dakikanın üstündeki sürelerde grup başkanvekilleri konuşmalarını yaptılar. Ama bugün, daha ilk nöbetinizde tuttunuz ‘2 dakika’ dediniz ‘artı 1’ dediniz. Bizim söylemek istediğimiz şeyler var, gündeme dair önemli gelişmeler var. Bu Meclis'te bunları dile getiremeyeceksek nerede dile getireceğiz? Bu yetki adına bütün grup başkanvekillerimiz de benimle hemfikirdir, lütfen bu tutumunuzdan vazgeçin" dedi.

Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da genel kurul oturumunda, konuşma sürelerinin 3 dakika olarak sınırlandırılmasını eleştirerek, "Bunu kabul etmediğimizi ifade etmek isterim. Bu bir teamüldür, en azından geçmiş dönemde asgari 5 dakika çok daha uzun sürelerde konuşuyorduk; umarım Meclis Başkanvekili olarak ilk günden sözlerimizi kısmazsınız, 3 dakikada ‘Mikrofon kapandı' demezsiniz" dedi.

DEPREMZEDELERİN DURUMUNUN ARAŞTIRILMASINA AKP-MHP'DEN RET

TBMM Genel Kurulu'nda grup önerilerinin görüşmeleri sırasında tartışma çıktı. İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in konuşması sırasında tartışma yaşandı. Genel Kurul'da İYİ Parti'nin, ülkenin çeşitli bölgelerinde yaşanan sel felaketlerinin tüm boyutlarıyla araştırılmasına ilişkin grup önerisi ile Yeşil Sol Parti'nin depremzedelerin yeni yaşamlarının kurulması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla verdiği grup önerisi reddedildi.
CHP'nin vize sorununa ilişkin verdiği grup önerisinin görüşmelerinde, İYİ Parti Grubu adına söz alan Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez'in konuşması sırasında tartışma çıktı. Çömez, "Türk vatandaşlarını Avrupa'dan vize alamaz hale geldi. İş adamları mağdur, sanatçılar mağdur tek adam rejimi mağrur" ifadelerine karşılık AKP İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel'den geldi. Karayel önce CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirerek, "Milletimiz soruyor niye gitmiyor gitmekte olan? adam ne dedi, 'çıkmışsın yenmiş'. Tek adamı gösterdiniz. İçinizdeki tek adama bakın. Yurtdışına çıkanlardan bahsettiniz. Ülkesinden kaçıp yurtdışında dolaşıp buraya çıkıp milletvekili olanlar var" dedi. 
Karayel'in konuşmasına; CHP'liler oturdukları yerden sert tepki gösterdi.
Karayel ardından Çömez'e cevap olarak, "Bu kürsüde yurt dışında dolaşıp buraya gelen ve bu kürsüye çıkanları da gördük. Bu mecliste ülkesinden kaçıp yurt dışında dolaşıp şimdi milletvekili olduğu için buraya çıkanlar var" ifadelerini kullandı.

ÇÖMEZ, KARAYEL'İN ÜZERİNE YÜRÜDÜ
Karayel'in bu sözleri üzerine Turhan Çömez yerinden kalktı ve parmak sallayarak Karayel'in üzerine yürüdü. Bu sırada AKP sıralarından da ayağa kalkanlar oldu. Milletvekillerinin araya girmesiyle olası kavga önlenirken, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ oturuma ara verdi.
Verilen aranın ardından, Çömez 'sataşmadan' nedeniyle söz alarak kendini savundu.

NEDEN YURTDIŞINA ÇIKTIĞINI ANLATTI
Çömez, yurtdışına nasıl gittiğini ve başına gelenleri Genel Kurul kürsüsünden anlatırken, FETÖ tarafından kendine kumpas kurulduğunu ifade etti.
Çömez, "22'nci Dönemde bu çatı altında, bu Parlamentoda son derece samimi, son derece iyi niyetli, yurtsever bir tavırla görev yaptım; beğenen vardır, beğenmeyen vardır. Dönemin sonunda kamuoyuna açık bir mektup yazarak o dönemde beraber olduğum siyasi yapıdan ayrıldığımı ve siyaseti o dönem için noktaladığımı kamuoyuyla paylaştım, bir süre sonra da Haziran 2008 kendimi yetiştirmek, geliştirmek ve dil öğrenmek üzere yurt dışına gittim. Tam bir buçuk ay sonra evim basıldı, 60'a yakın polis tarafından evim basıldı, ailem, eşim, çocuklarım ağır bir zulme maruz kaldı ve çok ama çok travmatik ve zor bir süreç geçirdik" dedi.
Bu sözler üzerine AKP'liler oturdukları yerden, 'geç bunları' diyerek tepki gösterdiler.
Konuşmaların ardından CHP grup önerisi reddedildi. AKP'nin, Genel Kurul'un gündemine ilişkin önerisi ise kabul edildi.  

VT




Bu haber 138 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI