Bugun...



Sındır, “iktidar giderayak ormanlarımızı ve küçük çiftçilerimizi feda ediyor”

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, tarım ve orman alanlarındaki düzenlemeleri içeren kanun teklifinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, kanun teklifinin orman alanlarını korumaktan, tarımsal üretimi artırmaktan çok uzak olduğunu, özel orman alanlarının orman tanımı dışına çıkarılarak betonlaşmaya açıldığını, çiftçilerin özgürce üretim kararı verebilme hakkının elinden alındığını, iktidarın giderayak ormanları ve küçük çiftçileri yok olma sürecine sürüklediğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 21-03-2023 10:13

Sındır, “iktidar giderayak ormanlarımızı ve küçük çiftçilerimizi feda ediyor”

Tarım ve Ormancılık alanlarını, kırsal yaşamı doğrudan ilgilendiren sayısız yasal düzenlemenin Meclis gündemine gelmiş olmasına rağmen hiç birisinin esas ilgili olduğu Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’na getirilmediğini ve Komisyonun 2 yıl aradan sonra gündemdeki kanun teklifi ile ilk defa toplanıyor olmasını eleştiren ve bu teklifin de diğer birçoğunda olduğu gibi çeşitli maddelerinin Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Sındır, “Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu en son 7 Temmuz 2021 tarihinde toplanmış. Neredeyse iki yıla yakın bir süredir Komisyon herhangi bir kanun teklifi nedeniyle bir araya gelmemiş. Tarımın AKP için önemi işte bu kadar. Getirilen bu torba kanun teklifinde de birbiriyle çelişkili, Anayasa'ya aykırılık teşkil eden, görünen yüzüyle ormanları “sözde” korumayı, tarımsal üretimi “sözde” planlayarak arttırmayı amaçlayan ancak esasen bunların tam tersine neden olacak düzenleme ve uygulama önerileri ile karşı karşıyayız. Bakınız; Anayasa’nın 48'inci maddesi çalışma ve sözleşme hürriyetinden bahseder. Bu kanunla, özel teşebbüs hürriyeti, sözleşme hürriyeti olan üreticiye sözleşmeyle zorlayıcı hükümler getiriliyor. Yine Anayasa’da devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır’ der. Ve devamında da ‘Bütün ormanların gözetimi devlete aittir.’ ifadesi yer alır. Ama bu torba teklifte özel, hususi ormanlar 3 hektardan küçükse, birbirine komşu da olsa bunları ayrı ayrı orman tanımı dışına çıkartan bir düzenleme getiriliyor. Dolayısıyla, anayasanın ‘ormanların korunması ve sağlığının genişletilmesi’ ilkesine açıkça aykırı bir düzenleme getiriliyor. Ormanlar betonlaşmaya açılıyor, doğal güzelliklerimize ihanet ediliyor. AKP ormanlarımızı kâr alanları olarak görüyor” dedi.

 

“PLANLAMADAN RAHATSIZ OLAN İKTİDAR!”

Torba kanun teklifinde getirilen planlama yapılmasının zorunluluğuna ilişkin değerlendirmede bulunan Sındır, “Bu teklifin genel gerekçesinde ‘planlamaların zorunlu hâle geldiği’ gibi bir ifade kullanılmış. Çok şükür, nihayet, 21 yıl aradan sonra hiç olmazsa tarımda planlama gereksiniminin, umuyorum, farkına varılmış. AKP iktidarının bugün kadar çalışmalarında planlamadan, planlı olmaktan, planlı çalışmaktan hoşnutsuz ve rahatsız olduğunu biliyoruz, yaşayarak görüyoruz. Tek adamın “şahsım” yönetimi, keyfe keder, ihtirası, insafı ve arzularıyla doğru bildiği yanlışlara göre aldığı kararların hepimiz mağduruyuz maalesef. Ne yazık ki, planlı olmak, AKP’nin yönetim anlayışına ters geliyor. Devlet Planlama Teşkilatının bile tasfiye edilerek yok edilmesi bunun somut bir göstergesi. Kanun teklifinde, bir yandan sözde ‘Sözleşmeli üretimde irade serbestisi esastır.’ deniyor ama hemen arkasından bir ‘ancak’ eklenerek; ‘Arz güvenliğinin sağlanması veya üretimin iç ve dış talebe uygun olarak ayarlanması amacıyla...’ diyerek üretici sözleşmeye mahkum bırakılıyor, zorlanıyor. O zaman o iradenin serbestliği diye bir şey kalmaz. ‘Arz güvenliğini sağlamamız gerekiyor.’ deyip sözleşmeye zorlarsan, ‘Üretimi iç ve dış talebe uygun olarak ben ayarlıyorum’ dersen, bu kanun teklifinde, getirilen genel gerekçesindeki ‘planlama’ hedefi sözde kalır. Bakınız; bakanlık, tarım arazilerine, hisselilik, parçalılık, mülkiyet ihtilafları, göç ve benzeri nedenlerle atıl durumda kalıyor diye el koyma kolaycılığına kaçıyor. Oysa ki esas olan parçalılık sorununun arazi toplulaştırmasıyla çözülmesidir, mülkiyet ihtilaflarının hukuki düzenlemelerle çözülmesidir. Kanun teklifinde, üreticiyi üretimde tutmak yerine, kamu baskısıyla üretim kararını özgürce verebilme hakkı da elinden alınıyor ve hatta belki de hiç bilmediği ve daha önce hiç yapmadığı bir üretime zorlanıyor. Böyle planlama olmaz, ben yaparım olur derseniz ve yaparsanız üreticinin yine toprağıyla ve hayvanıyla duygusal bağını koparır ve kırdan kente göç etmesine neden olursunuz. Aslında öyle anlaşılıyor ki, bu teklifin gizli amacı da bu, küçük aile işletmeciliğini yok etmek, tasfiye etmek ve kentlere göç ettirmek. Türk tarımının içini boşaltıyorsunuz. İktidarı boyunca, sağlıklı, güvenilir ve ihtiyaç duyulan verilerin belirlenmesine yönelik, genel tarım sayımı dahi yapmayan bir siyasal iktidar anlayışı planlamadan bahsedemez” dedi.

 

“ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İÇİN NE YAPTINIZ?”

İktidar tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi’nin kapsamının geliştirmesi, güncellenmesi, yeni teknolojiler ile entegre edilmesi ve sağlıklı, güvenilir bir yapıya kavuşturulabilmesi adına hiçbir çalışma yapılmadığını ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Bu torba kanunla bakanlık aslında kendi beceriksizliğini itiraf ediyor. Çiftçi Kayıt Sistemi 2001 yılından beri, yönetmeliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürütme yetkisinde olan ve AKP’nin 21 yıllık iktidarı döneminde bugüne kadar uygulana gelmiş bir sistem. Geldiğimiz noktada, iktidar ÇKS ile ilgili olarak kendi başarısızlığını eleştiriyor. Yüzde 60, yüzde 63 kayıtlılık oranı olmuşmuş, bu sistem yürümüyormuş. Var olan bir sistemi, diğer sistemlerle yani coğrafi bilgi sistemi, mekânsal veri sistemleriyle entegre hale getirmek, ÇKS altyapısını geliştirmek, büyütmek, ve yüzde 100 oranında çiftçinin katılımını kapsama alınmasını sağlamak amacıyla önlem alınsaydı bir çok sorun çoktan planlı bir şekilde çözülmüş olurdu” dedi.

 

“MADEN ŞİRKETLERİNE İMTİYAZ SAĞLANIYOR”

Getirilen bu torba kanun teklifinde, madencilik faaliyetinde bulunan şirketlere imtiyaz sağlanmak istendiğinin altını çizen Sındır, “Madencilik faaliyetiyle yok edilen, talan edilen, büyük tahribata neden olunan ekosistemin sözde rehabilitasyonunun maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Şirketler açısından madencilik faaliyetinin en büyük sorunlarından ve maliyetlerinden bir tanesi faaliyet sonrası rehabilitasyondur. Şirketler, üzerlerindeki bu büyük maliyetten hep kaçınmak, sakınmak isterler, hatta iflaslarını ilan ederek veya güçsüz ve sermayesiz bir şirkete işletmeyi devredip kaçarak kurtulmaya çalışırlar; buna çok şahit olduk sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde de bu maalesef böyle. Şimdi de bu konuda belediyelere yetki ve sorumluluk verilerek bedeli karşılığı rehabilitasyon yaptırmak konusunda 2010 yılında getirilmiş düzenlemeye bu teklifte bir ek getiriliyor; ‘ihale yoluyla özel sektöre de verilebilir’. Aslında bu düzenleme, madenci şirketlerin üzerinde oluşacak yüksek rehabilitasyon maliyetini nasıl düşürebiliriz düşüncesinin ürünü olan bir düzenleme. Diğer bir deyişle, yeni bir rant yaratma sevdasıdır. Kabul edilemez” dedi.

 

“DEVLET İMAR KANUNUNU İHLAL EDEMEZ!”

Sındır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Orman yangınlarında yangına neden olanlara ağır ceza getiriliyor. Getirilsin. Peki, müdahalede geciken kamu idaresine gelen bir yaptırım var mı? Tabi ki yok. Orman içinde izinsiz, ruhsatsız yapılar var. Teklifte yer alan bir maddeden bir cümle aktarayım; ‘Devlet ormanlarında el konulan bütün yapı ve tesisler, inşa aşamasında olanlar da dâhil olmak üzere hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın Orman Genel Müdürlüğü tarafından derhâl yıkılır veya ihtiyaç görüldüğü takdirde ormancılık hizmetlerinde kullanılabilir.’ Daha doğrusu bu kanun teklifi diyor ki: İmarsız, ruhsata aykırı kaçak yapılmış da olsa ben onu ihtiyaç duyduğumda kullanabilirim. İşte imar denince AKP’nin aklına gelenler; “imar barışı” veya “imar affı”. Öyle anlaşılıyor ki AKP iktidarı, devlet eliyle İmar Kanunu'na aykırı binaları yasallaştırmaya devam ediyor. Ayrıca, hususi ormanlarda ağaçların belirlenmesi, planlanması, damgalanması için görevli memurlara ödeneklerinin hususi orman sahiplerince ödenecek olmasının da, geçmişte bazı denetim uygulamalarında (Yapı Denetim, Gıda Kontrolleri, vb) karşılaşılan sorunlar ışığında, sakıncalı sonuçlar doğurabileceğini de görmek gerekir.”




Bu haber 340 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 31 25 1 5 78 30 80 +48
2 Fenerbahçe 31 23 2 6 80 31 75 +49
3 Samsunspor 32 16 10 6 47 38 54 +9
4 Beşiktaş 31 14 7 10 48 32 52 +16
5 Eyüpspor 32 14 10 8 49 38 50 +11
6 Başakşehir FK 31 14 11 6 50 43 48 +7
7 Trabzonspor 31 12 10 9 52 39 45 +13
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 43 +12
9 Konyaspor 32 12 13 7 41 44 43 -3
10 Kasımpaşa 31 10 9 12 53 55 42 -2
11 Gaziantep FK 31 12 13 6 41 43 42 -2
12 Kayserispor 31 10 11 10 39 49 40 -10
13 Antalyaspor 31 11 13 7 34 55 40 -21
14 Çaykur Rizespor 31 11 16 4 36 50 37 -14
15 Sivasspor 32 9 16 7 43 53 34 -10
16 Alanyaspor 31 9 15 7 36 47 34 -11
17 Bodrum FK 32 9 16 7 24 37 34 -13
18 Hatayspor 31 4 20 7 33 62 19 -29
19 Adana Demirspor 31 2 25 4 27 77 2 -50
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 36 20 7 9 64 36 69 +28
2 Fatih Karagümrük 36 18 9 9 53 33 63 +20
3 Gençlerbirliği 36 17 8 11 51 34 62 +17
4 Bandırmaspor 36 16 8 12 49 43 60 +6
5 İstanbulspor 36 18 14 4 61 38 58 +23
6 Erzurumspor FK 36 17 12 7 50 31 58 +19
7 Iğdır FK 36 15 11 10 52 31 55 +21
8 Boluspor 36 15 11 10 49 39 55 +10
9 Amed SK 36 13 8 15 39 33 54 +6
10 Ümraniyespor 36 14 11 11 48 39 53 +9
11 Esenler Erokspor 36 13 10 13 53 45 52 +8
12 Keçiörengücü 36 14 13 9 57 46 51 +11
13 Çorum FK 36 13 11 12 47 41 51 +6
14 Sakaryaspor 36 12 12 12 46 53 48 -7
15 Pendikspor 36 12 15 9 42 49 45 -7
16 Manisa FK 36 13 18 5 48 51 44 -3
17 MKE Ankaragücü 36 12 18 6 44 46 42 -2
18 Şanlıurfaspor 36 11 18 7 44 52 40 -8
19 Adanaspor 36 7 20 9 32 64 30 -32
20 Yeni Malatyaspor 36 0 36 0 13 138 21 -125
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 33 24 2 7 79 22 79 +57
2 Batman Petrolspor 33 25 6 2 62 24 77 +38
3 GMG Kastamonuspor 33 18 3 12 55 28 66 +27
4 Adana 1954 Futbol Kulübü 33 18 7 8 58 28 62 +30
5 Altınordu 33 15 7 11 54 35 56 +19
6 Beykoz Anadolu 33 15 10 8 46 44 53 +2
7 İskenderunspor A.Ş. 33 13 9 11 49 37 50 +12
8 1461 Trabzon FK 33 13 13 7 44 37 46 +7
9 Fethiyespor 33 11 12 10 32 36 43 -4
10 24Erzincanspor 33 10 12 11 45 50 41 -5
11 Kırklarelispor 33 10 13 10 42 41 40 +1
12 İnegölspor 33 10 12 11 40 47 38 -7
13 Sincan Belediye Ankaraspor 33 9 15 9 40 40 36 0
14 Kepezspor FAŞ 33 9 16 8 37 46 35 -9
15 Isparta 32 Spor 33 7 14 12 32 46 33 -14
16 Karaköprü Belediyespor 33 6 19 8 34 51 26 -17
17 Altay 33 9 20 4 30 64 22 -34
18 Hes İlaç Afyonspor 33 0 32 1 6 109 5 -103
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 30 21 2 7 64 17 70 +47
2 Karşıyaka 30 18 6 6 56 28 60 +28
3 Muş Spor Kulübü 30 16 4 10 48 24 58 +24
4 Belediye Kütahyaspor 30 17 6 7 57 37 58 +20
5 Düzcespor 30 16 6 8 40 27 56 +13
6 Silifke Belediye Spor 30 14 9 7 51 36 49 +15
7 Anadolu Üniversitesi 30 13 9 8 39 32 47 +7
8 Artvin Hopaspor 30 10 11 9 26 30 39 -4
9 Tokat Bld Plevnespor 30 7 13 10 27 32 31 -5
10 Kahramanmaraşspor 30 8 16 6 28 39 30 -11
11 Bulvarspor 30 7 14 9 35 58 30 -23
12 Kırşehir Futbol SK 30 7 15 8 26 48 29 -22
13 Bornova 1877 30 6 14 10 36 53 28 -17
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 30 5 14 11 18 31 26 -13
15 Kuşadasıspor 30 7 20 3 25 51 24 -26
16 Ergene Velimeşe 30 6 19 5 17 50 23 -33
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/05/2025 Antalyaspor vs Konyaspor
 03/05/2025 Alanyaspor vs Kayserispor
 03/05/2025 Çaykur Rizespor vs Gaziantep FK
 03/05/2025 Galatasaray vs Sivasspor
 03/05/2025 Hatayspor vs Başakşehir FK
 04/05/2025 Samsunspor vs Eyüpspor
 04/05/2025 Adana Demirspor vs Göztepe
 04/05/2025 Fenerbahçe vs Beşiktaş
 05/05/2025 Kasımpaşa vs Trabzonspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/05/2025 Amed SK vs Adanaspor
 04/05/2025 Boluspor vs Yeni Malatyaspor
 04/05/2025 Çorum FK vs Şanlıurfaspor
 04/05/2025 Erzurumspor FK vs Ümraniyespor
 04/05/2025 Esenler Erokspor vs İstanbulspor
 04/05/2025 Gençlerbirliği vs Sakaryaspor
 04/05/2025 Iğdır FK vs Kocaelispor
 04/05/2025 Keçiörengücü vs MKE Ankaragücü
 04/05/2025 Manisa FK vs Bandırmaspor
 04/05/2025 Pendikspor vs Fatih Karagümrük
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 03/05/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs İnegölspor
 03/05/2025 Altay vs Kırklarelispor
 03/05/2025 Batman Petrolspor vs 24Erzincanspor
 03/05/2025 Beykoz Anadolu vs GMG Kastamonuspor
 03/05/2025 Fethiyespor vs Sincan Belediye Ankaraspor
 03/05/2025 İskenderunspor A.Ş. vs Sarıyer
 03/05/2025 Karaköprü Belediyespor vs Isparta 32 Spor
 03/05/2025 1461 Trabzon FK vs Kepezspor FAŞ
 27/04/2025 GMG Kastamonuspor 2 - 1 İskenderunspor A.Ş.
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 26/04/2025 Artvin Hopaspor 7 - 2 Bulvarspor
 26/04/2025 Muş Spor Kulübü 3 - 0 Anadolu Üniversitesi
 26/04/2025 23 Elazığ Futbol Kulübü 1 - 1 Kuşadasıspor
 26/04/2025 Bornova 1877 1 - 0 Kırşehir Futbol SK
 26/04/2025 Karşıyaka 2 - 0 Bursaspor
 26/04/2025 Tokat Bld Plevnespor 3 - 1 Silifke Belediye Spor
 26/04/2025 Düzcespor 2 - 2 Belediye Kütahyaspor
 26/04/2025 Ergene Velimeşe 2 - 1 Kahramanmaraşspor

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI