TİGEP Başkanı Tüten: “Söylenenler unutuldu”
TİGEP Başkanı Muhammed Fatih Tüten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı açıklamalara istinaden, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ertelenmemesi gerektiğini savundu. Tüten, maliyetlerin insan ve işçi sağlığından daha az önemli olduğu görüşünü benimsediğini ifade ederek, alınan erteleme kararının maliyet odaklı olduğunu dile getirdi.
Sloganlar havada kaldı
TİGEP Başkanı Fatih Tüten, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın “Önlemek, ödemekten daha ucuzdur.” mottosunu hatırlattı. Tüten, Bakanlığın bu sloganının hiçbir şekilde işlevi olmadığını, söylenenlerin yalnızca havada kaldığını belirtti.
Tüten’in açıklamalarında, “6331 sayılı İSG Kanunu’nun, iş sağlığı ve güvenliği konusundaki standartları yükseltmek adına alınmış önemli bir adım olduğunu ve bu adımın maliyet hesaplarına kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Tüten açıklamalarına ek olarak önemli noktalara vurgu yaptı.
İSG konusunda Kamu kurumları özel sektöre öncü ve örnek olmalı
TİGEP Başkanı Tüten, “11 yıldır uygulanmayan ve defalarca ertelenen kanun oynatmalık oldu ciddiyeti kalmadı. Bunun başlıca sebebi masa başında sahadan ve hayatın gerçeklerinden uzak sözde bürokratların gelir geçer yaptığı uygulamalar yazdığı metinlerdir. Devlet ciddiyetine yakışmayacak sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Maalesef sorumlularından hesap sorulmadığı ve bunun müsesebibplerin bedelini ödemediği her şeyin vatandaşa faturası ağır oluyor. Bedelini hep millet ödüyor. Bu her alanda böyle olmaktadır. Bunun artık değişmesi gerekmektedir.” dedi.
İş kazaları ve meslek hastalıkları devam edecek
Başkan Tüten, bu düzen bu şekilde devam ettiği sürece iş kazaları ve meslek hastalıklarının durmayacağını, yaşanan iş kazaları ve sağlık problemlerinin ardı arkasının kesilmeyeceğini hatırlattı.
Sendikalardan hiçbir şekilde ses yok
Tüten ek olarak, Memur-Sen ve Kamu-Sen gibi sendikaların bu duruma ses çıkarmamasının yanlış olduğunu ve kendilerinin de aslında alınan bu karardan mağdur olduklarını dile getirdi. Başkan Tüten, alınan bu kararlar insan canınına mal oluyor. İnsanların bu kararlardan dolayı canlarından oluyor. Bu kararları alanların işçilere ve canından olan işçilerin ailelerinin vebalinin üzerlerinde olduğunu sözlerine ekledi.
Tüten son olarak, “İSG konularında yapılan düzenlemelerin öncelikle insan ve işçi sağlığını koruma amacını taşıması gerekiyor.” şeklinde bir açıklamada bulundu.
Bu önemli gelişme, iş dünyasında faaliyet gösterenlerin ve kamu sektöründe çalışanların dikkatini çekecek gibi görünüyor. İş dünyasının bu değişikliklere nasıl tepki vereceği merak konusu olmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nden konu ile ilgili açıklama bekleniyor.
BHA